My Followers

Wednesday, 25 September 2013

Wahai HATI ,,bersabarlah Dikau..


wallpaper lucu bergerak

kehidupan ini adalah permainan dalam pelbagai adegan yang mencabar dan penuh dugaan serta ujian Allah. Sesungguhnya segala ujian dugaan itu adalah untuk menguji nilai kesabaran dan tahap keimanan diri seseorang hamba. 

Apabila terujinya seseorang hamba, maka segala ujian dari-Nya itu adalah sebagai penghapus dosa yang menggantikan hukuman di akhirat kelak. 


Kadangkala apabila diuji, kita merasa cukup kuat dan kental jiwa untuk menempuh segala dugaan yang mendatang, namun ada kalanya pula kita berasa cukup lemah dan hampir mengalah untuk meniti perjuangan kehidupan.Tatkala
 kita merasakan tidak berupaya menghadapinya lantas merungut dengan apa yang berlaku. 

Sesungguhnya kita tidak dapat nafikan bahawa ada ketikanya kita tidak mampu mengelak daripada menghadapi tekanan dalam setiap liku-liku kehidupan.Tekanan yang dihadapi ini akan menyebabkan kita mudah berasa hilang semangat untuk meneruskan cabaran dan dugaan yang datang silih berganti atau secara bertimpa-timpa. 


Lihatlah betapa lemah dan kerdilnya kita di sini, sehinggakan kita begitu cepat hilang pergantungan sedangkan Allah SWT sedang menduga kita dgn beberapa ujian. SubhanaALLAH ..


Ujian yang dihadapi oleh manusia di dunia ini sama ada dalam kesusahan atau kesenangan ini benar-benar menguji kita sebagai hambaNya..


Ingatlah bahawa kehidupan di dunia yang meliputi kemewahan dengan segala pangkat kebesaran dan kesenangan itu adalah sekadar ujian. Sesungguhnya hanya bagi mereka yang terpedaya yang akan hanyut dengan ujian ini. 


Sedangkan dugaan kesusahan dan kesengsaraan di dunia pula, kadangkala membuatkan kita rasa lemah dan putus asa. Kadangkala kita seringkali mengeluh dengan apa yang ditetapkan untuk kita, dan seringkali jua kita persoalkan itu dan ini tentang takdir yang telah tertulis oleh-Nya. Apakah dengan penerimaan sebegini kita fikir kita cukup redha dengan ketentuan-Nya? 


Kadangkala pula kita seringkali merumuskan itu dan ini tentang ketetapan-Nya. 

'Jikalau dugaan ini tiada, sudah tentu aku begini...''Jikalau ini tidak terjadi sudah tentu aku begitu.... ' 


Apakah kita fikir kita lebih tahu dari Dia yang menciptakan kita? Dan apakah kita fikir kita sebenarnya lebih tahu apa yang terbaik untuk kita? 


Subhanallah. Maha suci Allah! 


Sudah tentu kita hamba yang kerdil ini tidak tahu apa-apa berbanding Dia yang Maha Sempurna. Namun tanpa kita sedari segala persoalan yang timbul dibenak kita sebenarnya telahpun terjawab dalam Kalam Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan sesuatu, maka Dia juga Maha Mengetahui persoalan yang bakal timbul di fikiran hambaNya. Maka Dia lebih dahulu menjawab persoalan itu dalam ayat-ayat-Nya. 
Inilah jawapan Allah tehadap persoalan yang kadangkala timbul dalam hidup kita:

Kenapa semua ini terjadi padaku? 
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Al-Baqarah : 216) 

Kenapa terlalu berat ujian ini? 
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan Kesanggupannya." (Al-Baqarah : 286) 

Terasa kehidupan ini sudah tiada maknanya lagi bagiku. Mengapa? 
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." (Ali Imraan : 139) 
"... ..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." (Yusuf : 87)


Bagaimana harus ku hadapi semua ini? 
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk." (Al-Baqarah : 45) 

Apa yang akan kudapat daripada semua ini? 
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.." (At-Taubah : 111) 

Kepada siapa harus aku berharap? 
"Cukuplah ! Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal." (At-Taubah : 129) 

Berimankah aku? 
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta?" (Al-Ankabut : 2-3) 


Renungi dan redhalah dengan setiap ketentuan Allah SWT. Pasti tersingkap pelbagai hikmah yang tersembunyi di sebalik setiap ujian-Nya. Bersabarlah duhai hati. Moga kita menjadi hamba yang redha dan diredhai-Nya.Amin ...